small-images-varjoYksi parhaista tavoista käsitellä omaa peliriippuvuuttaan on hakea ammattiapua. Varsinaisten ammattiauttajien lisäksi nykyään on tarjolla monenlaisia vertaistukiryhmiä, joissa voi keskustella muiden samanlaisista ongelmista kärsivien ihmisten kanssa. Me suosittelemme erityisesti näitä vertaistukiryhmiä niille pelaajille, jotka tuntevat pelaamisensa liikkuvan riskirajoilla, mutta eivät vielä koe olevansa varsinaisesti peliriippuvaisia. Vertaistukiryhmissä muut pelaajat voivat auttaa antamalla vinkkejä keinoista, joilla he ovat saaneet oman peliriippuvuutensa kuriin. On myös mukava lukea muiden ihmisten kommentteja siinä mielessä, että ei tunne olevansa yksin ongelmiensa kanssa.

Jos peliriippuvuus on mennyt pahaksi, voi kuitenkin olla paikoillaan hakea vielä vertaistukiryhmiäkin asiantuntevampaa apua. Vastuullinen pelaaminen otetaan nykyään vakavasti myös Suomessa, sillä rahapelit ovat olleet kiinteä osa kulttuuriamme jo pitkään. Moni pelaaja on käyttänyt RAY:n automaatteihin aikomaansa pidemmän pennin, joten Suomessa alalta löytyy paljon asiantuntevaa apua sitä tarvitseville.

Erilaisia apujärjestöjä

small-images-pesaOn olemassa lukuisia erilaisia järjestöjä, jotka auttavat sinua peliongelmasi kanssa suomen kielellä. Nämä järjestöt ovat aina ilmaisia, joten taloudellisten seikkojen takia kenenkään ei tarvitse jäädä vaille tarvitsemaansa apua. Kaikki järjestöt ovat myös anonyymejä, jotta yhteyden ottamisen kynnys olisi mahdollisimman matala.

Voit valita itsellesi sopivimman apujärjestön alla olevalta listalta sen mukaan, millainen oma tilanteesi on. Löydät myös näiden järjestöjen nettisivuilta paljon hyödyllistä tietoa peliriippuuvudesta ja siitä, miten sitä voidaan hoitaa. Apua on saatavilla niin nettifoorumeilla, chatin kautta, sähköpostilla, puhelimitse kuin kasvotustenkin. Jos koet olevasi avun tarpeessa, lue lyhyet esittelymme Suomen arvostetuimmista ongelmapelaamisen apujärjestöistä alta ja ota rohkeasti yhteyttä. Takaamme, että saat asiantuntevaa apua, valitsit sitten minkä organisaation tahansa.

Peluuri

Vuodesta 2004 toiminut Peluuri on netissä toimiva sivusto, jolta käsin saat apua peliongelmaan jo muutamassa minuutissa. Peluuri kuuluu osaksi Helsingin Peliklinikkaa, ja sen toimintaa rahoittavat kotimaiset rahapelien tarjoajat RAY ja Veikkaus OY.

Peluurin nettisivut ovat kattava tietopaketti, josta voit löytää vastauksen mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin ottamatta edes yhteyttä keneenkään. Sivustolta löytyy muun muassa tukuittain vinkkejä pelaamisen vähentämiseen sekä siihen, miten pelaamisen voi halutessaan lopettaa kokonaan.

Peluuri on oiva sivusto ongelmapelaamisen kanssa painiskeleville myös siinä mielessä, että se toimii nykyaikaiseen tapaan enimmäkseen netissä. Voit käydä keskustelemassa Peluurin foorumeilla muiden peliongelmaisten kanssa vertaistukea saadaksesi tai ottaa yhteyttä Peluurin henkilökuntaan muun muassa chatin ja nettineuvonnan kautta. Peluuri tarjoaa apua myös pelaajien lähimmäisille erillisen “Läheiset”-osion kautta.

Nimettömät pelurit – Gamblers Anonymoussmall-images-lappari1

Reilun kymmenen vuoden ajan Suomen maaperällä toiminut Nimettömät pelurit (Gamblers Anonymous) tarjoaa vertaistukea sitä tarvitseville pelaajille. Järjestön sivuilta löytyy muun muassa itsearviotesti, jonka avulla voit testata, oletko mahdollisesti riskiryhmässä.

Nimettömät pelurit toimii useista muista riippuvuuksista tutun 12 askeleen ohjelman mukaan, mutta mistään uskonnollisesta ryhmästä ei ole kyse. Kuka tahansa voi ottaa osaa Nimettömien Pelureiden kokouksiin, joita järjestetään suurissa kaupungeissa ympäri Suomen. Kokouksiin voi osallistua juuri niin usein tai harvoin kuin haluaakin, eikä kokouksessa käyminen velvoita mihinkään jatkossa.

Tiltti

Tiltti on hieman uudempi peliriippuvaisille suunnattu palvelu, joka tarjoaa apua rahapelaamisen vuoksi kärsineille ihmisille. Tiltti on yhdistelmä ammattiapua ja vertaistukea, ja se järjestää Nimettömien pelureiden tapaan tilaisuuksia, joihin pelaajat voivat osallistua.

Tiltin tilaisuuksia kutsutaan nimellä Avoimet ovet, ja kaikki ovat niihin tervetulleita. Tilaisuuksissa keskustellaan rahapelaamisesta, peliongelmien syistä ja kaikesta muusta maan ja taivaan välillä. Pelkkää keskustelua Tiltin tilaisuudet eivät kuitenkaan ole, sillä Tiltti järjestää pelaajille myös paljon mukavaa oheistoimintaa, jolla ajatukset saa hetkeksi irti pelaamisesta klo suomi-arvat.biz. Tämä onkin todella rento tapa saada vertaistukea ja päästä juttelemaan muiden samanikäisten peliongelmaisten kanssa vapaassa ilmapiirissä.