Jossakin vaiheessa tai toisella melkein jokaisella innokkaalla pelaajalla on sama unelma: saada rahaa videopelien pelaamisesta. Mutta vaikka videopelien testaus on todellinen työnkuvaus, useimmat pelaajat eivät tiedä, miten muuttaa tämä unelma todellisuudeksi. Sama voidaan sanoa useista pelialan urista, mukaan lukien pelisuunnittelu ja pelien ohjelmointi.

Yksi vaikeuksista uralla pelialalla johtuu siitä, että suurin osa pelistudioista sijaitsee vain harvoilla pääkaupunkiseuduilla, kuten Seattlessa ja Austinissa. Ilman paikallisen pelialan tukea tyypillisessä kotikaupungissaan useimmille ihmisille ei ole heti selvää, että on olemassa työpaikkoja, kuten ura pelien ohjelmoinnissa tai pelisuunnittelussa. Tämä estää ihmisiä harkitsemasta peliteollisuutta vakavasti uravalintana, ja useimmat pelaajat hylkäävät ajatuksensa pelityöskentelystä ja ajattelevat edelleen muita uroja. Toinen huomioitava tekijä on, että ei ole paljon pelaamiseen liittyviä töitä, joista voi tehdä ostoksia – ja käytettävissä olevia työpaikkoja on yleensä vaikea saada.

Näin nappaat työpaikan ilman työkokemusta

Monet pelistudiot ovat niin tukossa potentiaalisten hakijoiden kanssa, että heidän ei tarvitse edes luoda työpaikkailmoitusta. Tämä on toinen syy, miksi monet pelaajat eivät ole koskaan kuulleet pelialan mahdollisuuksista; tällaisen hakijoiden tulon kohdalla studiot voivat valita työntekijänsä ilman, että heidän tarvitsee lähettää “haluttua apua” -viestejä. Lopuksi, ei ole paljon yliopistoja, jotka myöntävät pelisuunnittelun tutkintoja. Full Sail -yliopistot ja muutama peliohjelmointikorkeakoulu ovat periaatteessa kaikki mitä on. Useat julkiset yliopistot lähellä studioiden pääkonttoreita tarjoavat videopelien opetussuunnitelmia, mutta tämä johtuu usein siitä, että pelialan ammattilaiset työskentelevät siellä apuprofessoreina. Monissa tapauksissa pelikohtaista tutkintoa ei vaadita studiossa työskentelevän työn saamiseksi.

Tietojenkäsittelytieteen tai ohjelmoinnin kandidaatin tutkinto on edelleen läpäistävä pyrkiville ohjelmoijille, ja pelisuunnittelusta kiinnostuneet voivat useimmissa tapauksissa astua taiteen tai graafisen suunnittelun tutkintoon. Nämä ovat harjoittelupaikkoja, jotka todella laskevat, mutta ne ovat yhtä vaikeita kuin pelialan työpaikat. Kaikki voi kuitenkin muuttua.

Miten saada töitä ilman työkokemusta?

Kaikkien pelilehdistä Yhdysvaltojen hallitukseen tekemien ennusteiden mukaan pelialalla tulee olemaan paljon työpaikkoja tulevina vuosina. Tämä ei ole aivan yllättävää ajatellessasi kuinka pelaaminen on muuttunut viime vuosina. Seitsemäs sukupolvi konsoleita, jotka synnyttivät Wii, PS3 ja Xbox 360, ovat tuoneet pelaamisen kokonaan uudelle yleisölle – jopa isovanhemmat ottivat yhtäkkiä ohjaimen. Enemmän kodeissa on tietokoneita kuin koskaan ennen, mikä lisää PC- ja Mac-pohjaisten pelien kysyntää.

Ja kuka voi ennustaa onnistuneen pakenemisen mobiilipelistä tai FarmVillen kaltaisesta pelistä Facebookissa? Videopelien kysynnän kasvaessa yhä enemmän pelaamiseen liittyvää uraa tulee saataville. Tämä tarkoittaa, että enemmän videopelien testausta, pelisuunnittelua ja pelien ohjelmointia jatketaan ja tarjotaan yhä enemmän yliopistoissa. Tämä tulee epäilemättä olemaan jännittävä aika kaikille, jotka ovat koskaan halunneet tehdä uraa pelialalla!